oranj-upece, 600-900 mil euro, cu explicaţii şi argumente

14 Aprilie 2008

France Telecom, unul dintre principalii operatori telecom din Europa, care deţine operatorul de telefonie mobilă Orange, ar putea plăti, pentru UPC România, al treilea operator telecom din România, o sumă cuprinsă, teoretic, între 631,8 şi 923,4 de milioane de euro – în cazul în care zvonul privind o tranzacţie între cele două entităţi se confirmă.

Aceste valori au fost calculate de mine pe baza estimării indicatorului financiar operating cash flow, la care s-au aplicat multiplii de calcul folosiţi în tranzacţia Astral – UPC România, din 2005 (7,8), respectiv în cea dintre UPC Franţa şi fondul de investiţii britanic Cinven, din 2006 (11,4).

precendente
iulie 2006
Fondul britanic de investiţii Cinven cumpără UPC Franţa pentru suma de 1,25 miliarde euro, reprezentând un multiplu de 11,4 al operating cash flow, potrivit Liberty Global Inc., fostul proprietar al operatorului francez.
octombrie 2005
UPC România cumpără Astral, pe atunci liderul pieţei de cablu TV şi internet, pentru suma de 350 de euro, reprezentând un multiplu de 7,8 la operating cash flow, potrivit anunţurilor publice din acel moment.
Anul trecut, potrivit raportului depus la Comisia de Valori mobiliare a Statelor Unite (SEC) de Liberty Global Inc., fondul de investiţii american care deţine UPC România, operatorul din ţara noastră a înregistrat anul trecut venituri de 237,2 milioane dolari (161,3 mil.euro, la cursul mediu dolar-euro din 2007). În acelaşi timp, potrivit aceluiaşi raport, UPC a înregistrat venituri de 806,1 milioane dolari pe ansamblul Europei Centrale şi de Est (inclusiv România), cu 404 milioane dolari operating cash flow, aproximativ jumătate. Prin extrapolare, se poate lua ca bază de calcul valoarea de aproximativ 120 milioane euro operating cash flow pentru UPC România, în 2007, adică 81 milioane euro, conform cursului dolar-euro la finele anului trecut.

Ceea ce ar putea da o imagine aproximativă asupra valorii posibilei tranzacţii între France Telecom şi UPC România: între 631,8 şi 923,4 milioane euro. Dar, în calcul se pot lua mult mai mulţi parametri, care ar scădea sau ar creşte valoarea acestei tranzacţii.

În primul rând, în 2006, UPC România a cumpărat Astral care era în plină creştere – cu tot cu o datorie de 12,9 milioane de dolari, inclusă în valoarea integrală a achiziţiei, din care cifra netă a fost de 407,1 milioane dolari. Cu baza de clienţi a fostului Astral şi cu ce a adunat în 2006, UPC România a terminat 2007 cu câteva zeci de mii de clienţi în minus, iar 2008 nu se anunţă deloc mai comod, din cauza competiţiei acerbe de pe piaţă.

Informaţia privind preluarea UPC România de către Orange România a fost dezminţită de către reprezentanţii ambelor companii, care au declarat că este vorba numai de un zvon nefondat, provocat de unele speculaţii în presa europeană.

Săptămâna trecută, site-ul securities.com a afirmat că reprezentanţii celor două companii ar fi aproape de finalizarea unei tranzacţii, negociată la Londra, care ar urma firesc colaborării dintre cei doi operatori, începută în decembrie 2007 cu o ofertă comună de servicii în patru judeţe.

Zvonurile privind posibila preluare a UPC de către Orange au fost provocate, indirect, chiar de către Didier Lombard, CEO France Telecom, care a efectuat o vizită în ţara noastră la mijlocul lunii martie, prilej cu care a declarat că grupul pe care îl conduce nu exclude posibile achiziţii pentru a-şi extinde portofoliul de servicii cu valoare adăugată.

„Vrem să devenim un operator 4play (telefonie fixă şi mobilă, internet şi TV) inclusiv prin achiziţii, dar nu am luat încă o decizie” – a spus Moat, care s-a referit şi la oferta-test din decembrie anul trecut, lansată împreună cu UPC România, al doilea operator 3play (cablu şi satelit TV, internet şi telefonie fixă) de pe piaţă, în patru judeţe şi care ar putea prefigura o alianţă între cei doi operatori.

„Este prea devreme să vorbim despre această alianţă, dar e parte a strategiei grupului France Telecom să devină activ în toate domeniile telecom” – a declarat Moat.

Cei doi lideri nu au comentat, în acel moment, posibilitatea ca UPC România să fie preluat de către Orange, în contextul declaraţiilor de mai sus. Două argumente susţin teoria tranzacţiei Orange-UPC: Liberty Global, care deţine controlează businessul UPC în Europa, a vândut UPC France în iulie 2006 fondului de investiţii britanic Cinven, care mai deţinea şi ceilalţi doi mari furnizori de cabluTV în Franţa, France Télécom Câble şi NC Numéricâble. Pe de altă parte, Jack Mikaloff, noul CEO al UPC România, care l-a înlocuit pe Richard Anderson luna trecută, conducea UPC France în momentul vânzării acestuia către Cinven, deci are deja experienţa predării managementului către un alt acţionar.

France Telecom a lansat recent servicii de retransmisie de programe TV prin satelit în Franţa, Spania, Polonia şi Marea Britanie, ceea ce ar putea sugera că piaţa de profil din România ar putea fi vizată de gigantul telecom francez, care are două opţiuni: fie construieşte de la zero un operator de DTH (satelit TV), ceea ce contravine strategiei enunţate de Lombard în România, fie cumpără.

Iar în România, France Telecom nu ar avea decât UPC România de cumpărat, după cum a şi sugerat, pentru că ceilalţi doi furnizori de DTH aparţin unopr grupuri financiare care sunt tocmai în curs de consolidare a afacerilor lor în acest domeniu.

Boom Extra TV, deţinut de DTH Television Group, aparţine grupului israelian Milomor, care mai are în România HAT, distribuitorul telefoanelor mobile Samsung în România, respectiv nou lansata reţea de retail GSM Say, toate trei concurând la crearea unui business integrat.

În acelaşi registru, Max TV, lansat de Digital Cable Systems, aparţine fondului de investiţii AIG Capital Partners, care a plătit pentru compania titulară 32 de milioane de euro. AIG lucrează la crearea unui operator telecom multi-domeniu, pentru că în ultima lună a anului trecut, DCS a preluat trei operatori complementari: Dial Telecom (servicii de internet şi telefonie alternativă B2B) pentru aproximativ şase milioane de euro, potrivit unor estimări din piaţă, Parlatel (furnizor de servicii de telefonie alternativă pentru mediul rezidenţial), pentru un milion de euro, şi businessul de servicii de televiziune prin cablu al companiei vâlcene Proimsat, fostă IMSAT, pentru o sumă de cel puţin trei milioane de euro, potrivit estimărilor Business Standard bazate pe valoarea de piaţă a listei de abonaţi a acestui operator.

„În afaceri, e bine să nu spui niciodată nu, însă noi abia am început concentrarea companiilor preluate şi oricum, un exit în mai puţin de un an este puţin probabil” – mi-a declarat o sursă din cadrul AIG Capital Partners.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: