despre crăpături

28 mai 2008

ia hai să mă bag şi io în seamă, apropos dă criza asta imobiliara, care e.

deci într-o zi cu soare, acu’ f’o patru ani, mă plimbam cu consoarta prin cartierul de fiţe de lângă Herăstrău – acolo, între strada caranfil şi lacu’ Herăstrău.

bloace de bloace, maşini de fiţe, fam. secmerean merea agale căscând gura la nomenclatura capitalistă şi visând cu okii dăskişi la ziua când va câştiga la loto…

în paranteză fie spus, din motive matematice, eu am absolvit un liceu de construcţii, având diplomă de fierar-betonist (amănunte picante din biografia lu’ secmerean).

deci okiu meu visător studia bloacele dă jde mii de ioroi, p-atunci, când văzu neşte crăpături în tencuială, aşea, pe la frontiera dintre parter şi etaju’ doi, taman unde să enrejistrează ălea mai mari tensiuni în structura blocului, atât la simpla existenţă, cât mai ales în caz de zguduială din motive de cutremur.

îmi aduc aminte că toate bloacele aveau acelaşi gen de crăpături în exact acelaşi gen de loc.

sigur, o să spui că crăpase tencuiala. da’ de ce numai acolo?

d-aia, pentru că dacă la structura de rezistenţă torni beton de-a-pulea, indiferent de temperatură sau umiditate (betonul special pentru cancer sau caniculă e mai scump decât ăla all-season), atunci se va întări neuniform şi, destul de repede, va obosi din cauza diferenţelor de temperatură şi al turnării defectuoase. În plus, dacă ai făcut economii la fier beton, dacă ai folosit fier eftin şi nu ăl mai oţelos fier, atunci şandramaua se va coşcovi sub propria greutate… masă, pentru ingineri.

deci mai bine cumpăraţi faguri în bloacele socialiste, că pe vremea aia dacă nu ieşeau testele de rezistenţă la STAS, venea tovarăşu’ secretar de partid de la BOB (Biroul Organizaţiei de Bază) şi-ţi provoca o autocritică de-ţ’ reveneai numa’ la Canal.

acuma’ rişti cel mult un proces iluzoriu… în caz că supravieţuieşte cineva 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: