oferte toxice

17 Noiembrie 2008

mda, exacteman, ofertele spectaculoase ale dilerilor auto ar trebui privite cu un pic de suspiciune.

primo: oricâd de spectaculoase ar fi aceste oferte: 25% poamnă de la Ford, reduceri barosane la Renault, artificii financiare la Fiat – faza cu plătitul restului maşinii din 2010 e atât de ne-cuşer, încât o ignor by default), nissan icstrail la 20.000 de ioroi (uluitor, pentru o maşină de 25.000 şi chiar mai mult) şi tot aşa, ei bine, oricât ar fi atractive, ele sunt oarecum inutile, atât timp cât creditul este prohibitiv. Fie nu te mai califici, fie dobânda cămătărescă ar putea să îţi stea în gât – cazul meu personal, de altfel.
până la urmă, e o chestiune de voinţă: cât rezist tentaţiei ofertelor miştoace pentru a nu mă îndatora mult mai mult decât e cazul. sau mai mult decât e rezonabil. altfel, risc să ajung să plătesc pentru o maşină, cumpărată pe ofertă-super, dar pe credit, mai mult decât aş fi plătit pentru maşina fără ofertă, dar pe dobânzi rezonabile.

secundo: mă gândesc la două lucruri: scăderea vânzărilor auto o comparăm cu rezultatele din 2007, care au fost cel puţin spectaculoase. pe de altă parte, dacă acum, la o lună de la sosirea crizei şi la noi în ţară, avem astfel de oferte, atunci de ce nu aş mai aşteptat încă p-atât? pentru mai mult!!!
oricum ar fi însă, dilerii auto nu vor pierde bani din aceste reduceri năucitoare. cinci ani garanţie? asta înseamnă că timp de cei cinci ani, faci reviziile periodice numai la „noi”. unde te vom jumuli şi ne vom lua înapoi din servicii ce ţi-am dat pe maşină. că la costurile reviziilor nu se bagă nimeni… pardon, a făcut proteveul un reportăjel acu’ ceva timp, spunând că servisurile „de firmă” tarifează de trei ori mai scump faţă de cele independente.
am o teorie, dar pe ce mă bazez? maşini noi poate cumpără mai puţini oameni, deci trebuie atraşi cu oferte. dar odată ce ai obectu’ mult dorit, musai să mergi la servis periodic, altfel pierzi garanţia… aia de cinci ani, din ofertă. şi la faza asta, te-am avut, dragă clientule: nu ai scăpare.

evident, preţurile nu vor creşte numai pentru maşinile vândute pe ofertele-bombă de zilele astea. vor creşte pentru toată lumea şi, mai ales, vor creşte pentru că. d-aia.

şi ca să nu cumva să pară că le plâng de milă servisurilor independente, au şi alea de lucru cât cuprinde. Păi la câte rable au intrat în ţară, pe taxa impusă cu forţa de comisia europeană, sigur au treabă lejer.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: