uopa! tevelionu’ i-a scandalizat pe purişti

5 ianuarie 2009

anul acesta, antena1 a bătut proteveul la audienţă pentru că a marcat decisiv cu manelişti. la greu. adi minune pe post de vlad ţepeş? WTF?!

ăsta a fost prilejul perfect pentru o mulţime de purişti să se scandalizeze şi să emită tot felul de texte situate foarte aproape de rasism, uitând că dintotdeauna, tot românu’ s-a cinstit, la cârciumă sau la momente decisive, cu lăutari balaoacheşi. „starea de român sub asediu”, scria pe un blog, hăi că am uitat pe care egzact. aşa, şi ce?

în timp ce români curaţi sangvin (cu pedigri dovedibil, nu aşea…) criticau manelizarea tembeliziunilor, eu căscam gura la un concert 197-vara jerry lee lewis pe cedeu şi, după aia, la un concert elvis presley 1968 pe antena2. În cinci rocuri d-alea demente, jerry a dat cu curu’ personal de claviatura pianului de şase ori. iar asta, cu patru decenii în urmă, era considerată o obscenitate în america. şi oricum, muzica lui, la fel ca a celuilalt derbedeu din 1950, presley, era considerată o mizerie de lumea bună din Noua Anglie, scârbită că tineretul alb se hâţâna în disperare pe lălăielile unor „niggers”… ştiţi, foştii sclavi negri… 1864, războiul civil, alea-alea… istorie, în fine.

şi ce-i scandaliza pe oamenii de bine din america anilor ’50? iete ce texte aveau rocherii d-acu 50 de ani: „s-o zguduim, să ne agităm, până nu ştiu când, numai nu mă călca pe pantofii mei idioţi de dans, mingi mari de foc, dulceaţa aia de 16 ani (deci cu minore)” şi tot aşea. Of, viaţa mea…

sună cumva cunoscut? manelele mizerabile care ne asaltează… şi apoi caşti gura la imagini alb-negru de acu 40-50 de ani, în care tinerii americani saltă pe loc cu tranzistorul la ureche, pe ritmuri RR şi RB şi cu versuri deşănţate? ei? morala? 

tranversăm, frate, şi noi gârla prin care au mai trecut şi alţii. care se credeau al naibii de albi şi de bine-crescuţi şi al căror univers a fost spulberat de unii care săltau sincopat pe o muzică mult mai ritmată decât a lor. Nişte proşti au trimis poliţia la un concert al lui presley, să îl filmeze ca nu cumva să facă gesturi obscene pe scenă. adică să dea din cur în ritmul muzicii! 10 ani mai târziu, televiziunile se băteau pe drepturile de televizare a concertelor lui. 

sigur, vei spune că adi minune sau … ăla cu dinţii ăia ciudaţi sau oricare altul, nu se compară cu presley, sau cu little richard sau cu chuck berry… ba se compară, dar la o scară diferită. ai lor negri înaintaşi, foşti sclavi, au început cu gospel şi blues şi a ieşit ce a ieşit. ai noştri tuciurii conaţionali, foşti robi, au început cu… naiba ştie cu ce anume, dar iete ce le-a ieşit!

nu-ţi place, shimbi canalul. sau faci ca meşteru’ costin ilie, de la cotidian: îţi iei boxe mai mari şi rock mai naşpet. sau, te bagi în trend. sau îţi vezi de treabă şi aştepţi să treacă urgia. şi te rogi ca nu cumva fii-ta, când o auzi f’o manea, să intre în ritm. este exact cazul meu. era plină antena de vlad ţepeş minune? schimb pe pro, unde am ascultat terifiat 30 de secunde de lălăieli sinistre şi apoi, am fugit în comunitatea discovery. din şase sau şapte canale, tot am avut ce vedea. 

hai La Mulţi Ani. că loc e pentru toată lumea…

 

PS: pe vremea lu’ Ciuruitu’, am făcutără un revelion la un unchi intelectual fundamentalist, care nu suporta muzica populară rulată pe vremea Iepocii dă Aur. şi iete aşea, taman la trecerea în noul an, când să atacăm curcanu’, piesa de rezistenţă a bairamului, omu’ şi-a pus neşte muzică dragă urechilor lui: o „fuguţă” de Bach (caută singur pe wiki ce-i aia şi cine o fo Bach). mamăăăăă, ce naşpa a picat trilul orgii meşterului Bach peste clafăitul mesenilor şi trosnetul oaselor şi clinchetul tacâmurilor de farfurii.

Reclame

Un răspuns to “uopa! tevelionu’ i-a scandalizat pe purişti”

  1. Emilian said

    Eu am fost la un restaurant şi n-am avut ocazia să văd ce s-a dat pe la televizor, însă am avut parte de un minunat concert unplugged de muzică „de petrecere”, care suna mai cu suflet în special când se introduceau bancnote între ţâţele cântăreţei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: