există meseria de „corector de software”?

13 Martie 2009

Rata medie a bug-urilor în mai orice software este de 2-3%. Problema este că nu a fost încă inventată nici o metodă sigură 100% de îndepărtare a erorilor de programare. Motivul ar fi inexistenţa unui program adecvat de asigurare a calităţii softului, realitate recunoscută de aproape 40% din organizaţiile chestionate de Cutter Consortium, care mai relevă că 27% din aceste companii nici măcar nu au un sistem oficial de certificare a calităţii. Aparent însă, majoritatea metodelor de testare au o eficienţă de până la 30%, ceea ce, potrivit Institutului Naţional de Standarde şi Rehnologie din SUA, face ca aproximativ 80% din fondurile alocate unei dezvoltări să fie cheltuite pe identificarea şi corectarea erorilor.

De ce are un software o „slăbiciune” însă? Pentru că, undeva, în şirurile de unu şi zero, ceva nu a fost pus unde şi cum trebuie. Oamenii greşesc, nu? Prima cauză a apariţiei acestor situaţii este că, de multe ori, programatorii fac  greşeli, ori specificaţiile au lipsuri, ori lasă loc de interpretări. Cine acordă diploma de „arhitect de sistem” unui arhitect de sistem – atât timp cât un arhitect poate dovedi cu o diplomă că a absolvit cursuri de arhitectură?

O altă problemă o reprezintă capacitatea de a lucra în echipă – iar echipa să fie şi certificată. Crearea de software reprezintă, în fond, un proces colaborativ, ceea ce impune o abordare sistemică a procedurilor de testare a codului sursă. De asemenea, tot mai mult se conturează necesitatea ca şi creatorii de aplicaţii să ajungă să se califice în scrierea de software pe verticale industriale. Mai mult ca sigur că programatorii care au scris softul pentru clinica din Panama nici nu şi-au pus problema că orice eroare poate costa viaţa unora dintre pacienţi.

Mai mult, se impune ca dezvoltatorii de software să fie pe cât posibil conştientizaţi asupra activităţilor la care ceea ce ei crează va fi folosit. Nu de puţine ori mi s-a spus că, „dacă în specificaţii nu scrie exact ce se doreşte, atunci un programator va crea ceva-acolo”. O abordare normală în urmă cu zece ani – sinucigaşă acum.

Potrivit Institutului Naţional de Statistici şi Tehnologie din SUA, factura pentru erorile de programare se ridică anual la 60 de miliarde de dolari, la nivel mondial. În mod de loc surprinzător, un software de câteva mii de euro, scris cu erori, poate provoca unei bănci pierderi de milioane numai plasând aiurea virgula dintre unităţi şi zecimale. 

 

Câteva evenimente cu software defect la origine

2003: Trei persoane au murit în cursul penei de curent din nord-estul SUA şi Sudul Canadei. Un conflict între aplicaţii a provocat totul.

2001: Cinci bolnavi de cancer din Panama au murit din cauza expunerii la radiaţii prea mari – lansate eronat de echipamente ale căror software a luat-o razna.

2000: Patru infanterişti marini şi-au pierdut viaţa după ce avionul lor cu elice mobilă s-a prăbuşit. Tot ce-a reuşit Armata SUA să afle a fost o „anomalie software”.

1997: 225 de persoane au murit într-un reactor corean care s-a izbit de sol din cauză că radarul care ar fi trebuit să-l ghideze avea o problemă la software.

1995: 159 de pasageri şi membri ai echipajului unui avion American Airlines au murit din cauză că piloţii au fost zăpăciţi de informaţii contradictorii emise de software-ul radarului din Cali, Columbia.

1991: 28 de militari americani au murit în explozia unei rachete SCUD, lansată de irakieni asupra unei ţinte de pe teritoriul Arabiei Saudite. Era în timpul primului război din Golf. Nişte probleme la software au blocat rachetele Patriot la sol.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: