Mergi sau crapă

10 aprilie 2009

Mergi sau crapă era motto-ul Legiunii Străine a Franţei şi ilustra intensitatea instrucţiei acestei unităţi militare de elită. 

Mergi sau crapă este şi motto-ul lui Pogea, durul de la Finanţe, care a introdus impozitul forfetar, pe şapte trepte de venituri anuale, astfel încât firmele cu venituri 0-12.000 euro pe an au de platit un impozit de 500 de euro. Şi tot aşea, pe măsură ce beniturile sunt mai mari. „Cine nu poate plati 500 euro, sa isi inchida afacerea„, a declarat Pogea (de aici). 

Să analizăm băbeşte: un venit de 12.000 de euro pe an, pe micro, înseamnă 1.000 de euro pe lună, adică fix 4.300 de lei. Din ăştia 4.300 de lei, fraierul de antreprenor are de achitat angaralele pentru minim două salarii minime pe economie, c-aşa-i legea. Adică vreo 1.300 de lei pe lună, reprezentând impozite şi contribuţii datorate pentru echivalentul celor două salarii minime pe economie, calculate pentru angajator şi angajat. Rest: 3.000 de lei. Un salariu tot trebuie să achite cash, deci mai tăiem vreo 500 de lei (minim teoretic) şi rămân 2.500 de lei. Din care un mic întreprinzător trebuie să îşi întreţină familia şi să acopere cheltuielile companiei, atât cele deductibile cât şi pe cele nedeductibile… cum va fi TVA-ul pentru cheltuielile legate de funcţionarea şi întreţinerea automobilului… dacă are.

Ei bine, din ăştia 2.500 de lei, Pogea vrea 540. Ceea ce lasă micro-antreprenorul cu 1.950 de lei disponibil net… nu, brut, pentru că multe cheltuieli nu se califica la deductibilitatea TVA, deci unele produse ajung să fie achitate cu 19% mai mult şi tot aşa. Puţini antreprenori mai merg, mulţi au crăpat, majoritatea se târăsc de pe o lună pe alta. 

Sună sufocant? La Dien Bien Phu, în mai 1954, undeva în nordul Vietnamului, Legiunea Străină a fost făcută praf de pijamalele vietnameze. Fix 55 de ani mai târziu, Pogea a prins mediul de afaceri într-o mişcare ucigătoare: impozitul forfetar, la vreme de criză, când comenzile scad, veniturile sunt mai nesigure decât câştigul de la loto iar singura certitudine este că va fi şi mai rău. 

Mergi sau crapă, a spus Pogea. Generale, Je, Secmerean, îşi urez să ai o victorie a la Pyrrus cu tot cu impozitul tău forfetar!

Reclame

3 răspunsuri to “Mergi sau crapă”

 1. Bogdan M said

  Moi aussi.

 2. Dan Todoran said

  Propun o taxa pe veniturile brute totale aplicabil numai clasei politice, numita TAXA NESIMTIRII. Motivarea denumirii taxei cred ca este suficient de clara pentru a mai fi necesara explicata.
  Cand spun „pe veniturile brute totale” ma refer si la afacerile personale sau ale familiilor lor, afaceri ce prospera din anumite motive lesne de inteles.
  Fondurile stranse sa fie directionate catre contribuabilii cu venituri egale cu salariul minim garantat, catre pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu salariul minim pe economie, catre persoanele care beneficiaza de venitul minim de 350 lei, si cred ca lista ar mai putea continua.
  Cu stima,
  DanT.

 3. secmerean said

  @Dan Todoran: mai bine ar reimpune legea „ilicitului”, ar fi singura lege utila din vremea comunismului. zoso a scris la un moment dat despre asta, mai demult, el a repus pe tapet problema.
  aceasta lege a exista in RSR :), ar trebui actualizata si lansata. ai Range Rover? bravo, esti cea mai tare. da’ cu ce bani ti-ai luat titiu de 70k euro? cu aia 7,000 roni de la Luxten?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: