Valul poate a trecut, dar greul acum începe

29 Mai 2009

Mare nebunie şi cu acest Stiglitz, care a scos din sărite politrucii de la Bucureşti cu al său avertisment cum că „ce e mai rău abia urmează”. 

A urmat olimpiada declaraţiilor bombastice din partea Boc & Isărescu, a urmat un val de cifre şi demonstraţii cum că neah, ce-o fo’ mai rău o trecut, numai că neneii ăştia, în obsesia lor de a-l contra-argumenta pe renumitul Stiglitz, au ignorat natura. Fenomenologia banală care spune că… mda, ce-i mai rău de-abia urmează. 

Nu voi argumenta cu chestiuni economico-financiare. Stiglitz are suficiente d-astea aici

Eu voi da exemplul marelui tsunami din 2004. Întâi a venit Valul, care a înnecat o mulţime de oameni – îl echivalăm cu şocul iniţial al crizei, cu prăbuşirea comenzilor, a veniturilor, cu primele valuri de concedieri.

Apoi, supravieţuitorii au trebuit să se reorganizeze şi să încerce să reia viaţa de undeva, dar într-o zonă fără locuinţe, fără infrastructură, fără mâncare, fără apă şi fără nimic altceva decât speranţa că într-o zi, un camion „albastru” le va aduce un sac de orez ca să nu moară de foame.  Probabil că la faza asta se referă Stiglitz când spune că ce-i mai rău abia urmează. Supravieţuitorii crizei trebuie acum să supravieţuiască haosului de după şocul iniţial. 

Am scris haos? Priveşte în jur: dacă şi jmekerii şi bogaţii au ajuns să facă economii, înseamnă că blocajul a devenit structural, a devenit o stare care a înlocuit vechea stare de euforie. 

Iar în economie, contracte şi clienţi noi nu vor veni numai că Boc, Pogea şi ceilalţi gestionari declară că în filmul lor criza a luat sfârşit. Deci, unde suntem? 

Pe o insulă pustiită de un val ucigător, care a tras în adâncuri case, oameni, copaci, culturi, provizii, şi pe care trebuie să supravieţuim cumva în continuare. Ce-i dai copilului să mănânce mâine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: