Statistic, întreţin trei necunoscuţi.

31 iulie 2009

Avem un interviu foarte interesant în money.ro, cu Dorin Măntescu, şeful direcţiei generale de analiză macroeconomică şi politici financiare din Ministerul Finanţelor şi, totodată, unul dintre oamenii-cheie ai României în discuţiile cu FMI şi Comisia Europeană.

Printre multe altele, dl. Măntescu spune că:

Pe partea de venituri, România are cel mai scăzut nivel al colectării bugetare din UE. Sunt mai multe cauze. Ratele nominale de taxare sunt printre cele mai scăzute. Avem cota unică de 16% şi TVA de 19%. Chiar şi contribuţiile sociale sunt scăzute, chiar dacă la prima vedere am crede altceva. După creşterea cu 3,5 puncte procentuale faţă de ianuarie 2008, România se află în continuare pe locul opt în Uniune la nivelul cumulat al ratei de taxare la contribuţiile sociale, cu niveluri mai scazute decât multe state vecine. Ratele de taxare trebuie să crească neapărat, dar, repet, nu acum, ci abia când economia intră pe un trend crescător.

Sau poate că nu trebuie să crească ratele de taxare, ci numărul celor care sunt taxaţi.

Lucrurile stau aşa: La o ţară de 20 de milioane de suflete, ai numai 3,5 milioane de oameni care munceasc la patron, unde fac plus-valoare, că altfel sunt daţi afară.

Din ce realizează ăştia 3,5 milioane, sunt plătiţi şi/sau întreţinuţi ceilalţi 16,5 milioane, dintre care 1,5 milioane sunt angajaţi în instituţii publice. Raportul este, deci, de 1 la 5 între creatorii de bani şi cei care doar beneficiază de aceşti bani.

Cu cât ar trebui să îi arzi pe cei 3,5 milioane care muncesc pe bune ca să îi ţii în prosperitate pe ceilalţi 16,5 milioane?

Zoso a scris că la 5 milioane de salariaţi sunt 6 milioane de pensionari. Aşa este, dar cei care creează cu adevărat bani sunt cei 3,5 milioane – inclusiv angajatele de la nu ştiu ce fabrică de pâine, plătite cu salariul minim pe economie. Căci pe angajatul la patron nu-l ţine nimeni doar să arate bine schemele de personal, ba dimpotrivă. Ceilalţi doar rulează sau consumă ce fac primii.

şi da, pe baza raportului 3,5 la 16,5, în afară de nevastă şi copil, indirect mai întreţin trei necunoscuţi.

Reclame

3 răspunsuri to “Statistic, întreţin trei necunoscuţi.”

  1. […] lung, ce implicatii sunt pentru ceilalti, nu numai pentru individul in cauza. Cititi articolul asta, l-a promovat zoso pe ftw ieri, dar nu cred ca ajuns pe monitoarele voastre. July 25, 2009 – […]

  2. […] cu forfetarul Mare bucurie printre tipii care rulează banii creaţi de fraierii care muncesc: cică pogeritul, impozitul forfetar de minim 500 de euro […]

  3. […] se stinge o firmă şi o familie trece în întreţinerea statului român. Cum spuneam mai demult, statistic, întreţin trei necunoscuţi. Unul ar putea fi chiar un independentist din […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: