În care prezicem ceva ce e interzis acum în contracte

26 Ianuarie 2010

În fiecare an, o firmă oarecare emite un studiu asupra tendinţelor pe anul în curs, cum ar fi 2010.

În 2008, pe când serveam la defunctul Business Standard, predicţiunile de spaimă ale firmei menţonate m-au făcut să scriu asta.

Acum, avem iarăşi nişte predicţii. Or fi oare valabile pentru Românica?

uite-o p-asta, de aici:

„Deloitte estimeaza ca in 2010, utilizatorii si rata de utilizare a serviciilor mobile Voice over Internet Protocol (VoIP) se vor dezvolta de la o simpla nisa la o tendinta principala, datorita aparitiei de noi servicii care combina caracteristicile Internetului cu experienta transmisiei de voce pe mobil.
Aceste servicii ofera convorbiri la cost redus, dar si o varietate de functionalitati printre care convorbirile intre un interlocutor si mai multi interlocutori, servicii de posta electronica pe baza de voce, si servicii voce – text. Numarul utilizatorilor de servicii VoIP mobile multifunctionale ar putea creste la cateva zeci de milioanepana la sfarsitul anului.”

culeanu, nu? Deci vom încinge reţelele de telefonie mobile cu conversaţii pe VoIP, nu, domnii consultanţi?

Nu. predicţia voastră nu are nicio legătură cu realitatea din contractele de servicii de telefonie mobilă şi internet mobil. Acu’ două săptămâni, Capital.ro descoperea că:

„Pentru a asigura o calitate optimă a serviciului de date în întreaga reţea şi pentru a oferi acces tuturor la acest serviciu, Orange îşi rezervă dreptul de a suspenda oferta de date pentru iPhone 3GS în situaţia unei utilizări abuzive a acestui serviciu, cum ar fi: folosirea telefonului ca modem, voice over IP, transfer de fişiere de tip peer to peer”, scrie în rubrica Termeni şi Condiţii de pe site-ul Orange.” De aici. Iar la Vodafone este la fel mai mult ca sigur. Şi cine caută pe Gugăl poate descoperi că cu vreo câţiva ani în urmă, a fost un mare scandal în Germania când T-Mobile a tăiat accesul la Skype, un serviciu de VoIP, taman ca cel descris de Diloit.

VoIP pe telefonul mobil, cu conexiune de date mobile, nu va fi deloc uşor de acceptat, pentru că atacă însuşi principiul de bază al businessului de telefonie mobilă: taxarea la secundă, nu la bps. A, dacă operatorii or să accepte să îşi schimbe dramatic modelul de business, atunci da. Dar asta va însemna să renunţe la ditai halca din venituri, în condiţiile în care vocea rămâne regina telefoniei mobile, cum spunea acu’ ceva timp şefa Vodafone, Liliana Solomon.

Concluzie.

Nu s-a schimbat nimic de ani de zile. Acu’ doi ani mi se cerea în redacţie să sun un analist să îl întreb de ce scad tarifele la telefonia mobilă. Evident, am întrebat: şi eu ce mai caut aici, dacă nu pot explica banalitatea asta? „Păi tu eşti jurnalistul care întreabă.” Domnu’ redşef, îmi permiteţi să mă documentez personal şi să explic într-un paragraf? Mârâieli.

Păreriştii cu brand de fiţe emit tâmpenii, care sunt preluate pe nemestecate de presă, că nu se cade să pui la îndoială antetul cu pedigree şi după aia ne întrebăm uluiţi cu toţii de ce nu aia şi de ce nu ailalta.

Cine nu e de acord, e binevenit să-şi instaleze o aplicaţie VoIP pe mobil şi să mă sune VoIP pe telefonul mobil.

S-auzim de bine

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: