Jövőben rosszul hangzik az Ön számára

14 martie 2010

Google Translate îmi spune că cică aşa s-ar spune în maghiară la „viitorul sună rău pentru voi”.

Dacă n-o fi aşa, sigur are cine să mă corecteze, nem igaz?

Că tot va deveni maghiara limbă oficială în trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară. Felicitări. Copiii ăia, tinerii şi adulţii de acolo, nu-şi vor găsi locuri de muncă nicăieri altundeva decât în paradisul economic local – Harghita, Covasna şi Mureş – sau în Ungaria, o ţară cu o economie foarte puternică unde se găsesc mintenaş locuri de muncă şi care-i aşteaptă cu braţele larg deschise.

Să zicem că la firma unde lucrez (când nu scriu pe blog :)), adică undeva în Bucureşti, vine, într-o zi, un tip simpatic, care spune:

Jó napot kívánok, keresnek munkát, beszélnek angolul és németül, és van egy BA közleményében.

Da, sună hilar, până şi Google re-traduce aiurea, însă chiar aşa ar putea suna peste câţiva ani o tentativă unui vajnic pui de secui de a-şi găsi de lucru altundeva decât în HarCov sau la Budapesta.

Şi-atunci te întrebi oare cât de meschini sunt politrucii maghiarilor de-i condamnă la autoizolare şi le anulează alea câteva şanse în plus de a deveni adulţi independenţi financiar, în viitor?

Sigur, un copil inteligent, care mai ştie şi limba „cotropitorilor” va fi mult mai tentat şi mai capabil să fugă din enclavă la Bucureşti, sau Cluj, sau măcar Brasov, unde să intre să lucreze la o companie mare. Unde oamenilor li se cam rupe de prostii d-astea. Unul mai puţin pe lista votacilor spălaţi pe creier…

Da, legiferaţi limba maghiară ca oficială, sau a doua oficială – deşi încalcă simplu şi flagrant Constituţia – şi mai ce? Poate impuneţi şi obligativitatea ca cei ce pleacă sau intră în enclavă să-şi scoată permis.

Bolondnak!

Reclame

2 răspunsuri to “Jövőben rosszul hangzik az Ön számára”

  1. Secmerean egy rossz ember. En egy, en koltoznek Magyarorszagra es Ausztriaban. On nem akar megszabadulni a Romania? Gyere Chisinau, ahol apja nyitott Vantu televizios es online kiadvanyok. Minden a legjobb es meghívja ont, inni egy sort Budapesten, vagy Szegeden.

    Csak jobb!
    Egy beepitett magyar

  2. secmerean said

    Te, disno kék pixel 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: